Sposób przygotowania:
Ciasteczka chałwowe z czekoladą
Wykonanie ciasteczek.
Do wykonania tych ciasteczek można użyć gotowej chałwy sklepowej ale chałwę można też zrobić samemu. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i do ciasteczek użyłam sklepową chałwę. Chałwę można rozkruszyć palcami albo wymieszać widelcem.
Do miski dajemy miękkie masło, wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i śmietanę. Dodajemy pokruszoną chałwę. Wyrabiamy ciasto ręką albo robotem.
Z ciasta odrywamy kawałek ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. W kulce robimy palcem wgłębienie układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy dwie blachy jednocześnie 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut.
Zimne ciasteczka dekorujemy polewą czekoladową.
Polecam.
Do wykonania tych ciasteczek można użyć gotowej chałwy sklepowej ale chałwę można też zrobić samemu. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i do ciasteczek użyłam sklepową chałwę. Chałwę można rozkruszyć palcami albo wymieszać widelcem.
Do miski dajemy miękkie masło, wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i śmietanę. Dodajemy pokruszoną chałwę. Wyrabiamy ciasto ręką albo robotem.
Z ciasta odrywamy kawałek ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. W kulce robimy palcem wgłębienie układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy dwie blachy jednocześnie 150 st termoobieg i pieczemy około 20 minut.
Zimne ciasteczka dekorujemy polewą czekoladową.
Polecam.
gusia1000