WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kluski z białego sera - leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki z 3 składników wśród których najważniejszy jest biały ser. Można je podawać na słodko lub na słono. Idealne dla dzieci.

Kluski z białego sera - leniwe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z białego sera - leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kluski z białego sera - leniwe

ETAP 1:

Ser zmielić lub jeśli jest wystarczająco gładki pominąć tą czynność. Biały ser, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść rękami na jednolite elastyczne ciasto.

W razie potrzeby podsypać mąką gdyby się kleiło do rąk. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 4 równe plastry.

Każdy plaster uformować w dłuższy cieńszy wałeczek, lekko spłaszczyć i pokroić na kluseczki jak kopytka. Kluseczki odkładać na deskę wysypaną mąką.

W garnku zagotować wodę i osolić. Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę, cukier i cynamon, zamieszać i polać kluski.

Kluski przemieszać żeby się ładnie oblepiły zasmażką. Można dodatkowo polać jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Kluski z białego sera - leniwe
Kluseczki z białego sera po ugotowaniu i wyłożeniu na talerz
Kluski z białego sera - leniwe
Kluseczki z białego sera w trakcie gotowania
Kluski z białego sera - leniwe
Kluseczki z białego sera pokrojone przed ugotowaniem
Kluski z białego sera - leniwe
Ciasto po zagnieceniu przed pokrojeniem na kluski