Sposób przygotowania:
Kluski z białego sera - leniweETAP 1:
Ser zmielić lub jeśli jest wystarczająco gładki pominąć tą czynność. Biały ser, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść rękami na jednolite elastyczne ciasto.
W razie potrzeby podsypać mąką gdyby się kleiło do rąk. Ciasto uformować w wałek i pokroić na 4 równe plastry.
Każdy plaster uformować w dłuższy cieńszy wałeczek, lekko spłaszczyć i pokroić na kluseczki jak kopytka. Kluseczki odkładać na deskę wysypaną mąką.
W garnku zagotować wodę i osolić. Na wrzątek wrzucić kluseczki i gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę, cukier i cynamon, zamieszać i polać kluski.
Kluski przemieszać żeby się ładnie oblepiły zasmażką. Można dodatkowo polać jogurtem naturalnym lub śmietaną.