slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Naleśniki szpinakowe na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne zielone naleśniki ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Naleśniki szpinakowe na słodko

Składniki:

Naleśniki szpinakowe na słodko

 

  • naleśniki: 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl rozmrożonego szpinaku
  • 1 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz: 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowe na słodko
Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut.

W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy owoce drobno, odkładamy na później. Śmietankę (z lodówki) ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno i odstawiamy.

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Na każdy ostudzony naleśnik kładziemy po 1 łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Na śmietance układamy 1 łyżkę pokrojonych truskawek.

Zwijamy naleśnik w rulon i przecinamy na pół. Podajemy.