Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z marmoladąETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże i łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawić aż zacznie pracować (ok. kilkanaście minut lub więcej).
Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier zwykły i cukier waniliowy. Wlać zaczyn drożdżowy z mlekiem, roztopione i wystudzone masło. Wbić 2 żółtka. Jedno zostawić do posmarowania ciasta. Wszystkie składniki z miski wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrabiać kilkanaście minut. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno mniej więcej urosnąć trzykrotnie. Gdy to nastąpi ciasto rozwałkować na placek i posmarować go cienko marmoladą. Zwinąć na trzy części i przełożyć do blachy lub tortownicy kwadratowej którą wcześniej posmarować masłem. Ciasto ponownie odstawić do podrośnięcia. Proces ten powinien trwać ok. pół godziny.
Następnie wierzch ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem, można posypać cienko cukrem i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 50 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Podawać jeszcze lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.