Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka cynamonowe parzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasteczka te można wykrawać foremkami a po upieczeniu przekładać marmoladą lub masą z dodatkiem kawy.

Ciasteczka cynamonowe parzone

Składniki:

Ciasteczka cynamonowe parzone

 

  • mąka pszenna 3 szkl
  • cukier 1 szkl
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • masło 15 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • amoniak 1 łyżeczka
  • woda 8 łyżek
  • czekolada 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cynamonowe parzone
Cukier zagotować z wodą. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cynamonem, dodać masło i siekając nożem dolewać gorącą wodę z cukrem, dokładnie posiekać, ostudzić. Następnie dodać cukier waniliowy i amoniak, dokładnie wyrobić ręką. Ciasto przepuścić przez maszynkę z założoną foremką do ciastek. Wychodzące paseczki ciasta pokroić na kawałki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą.

Tagi:

czekolada