Kruche ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

orzeźwiające ciasteczka cytrynowe

Kruche ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Kruche ciasteczka cytrynowe

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 białka do smarowania
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki siekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka cytrynowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.
Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i pokrajać w trójkąciki.
Każde ciastko posmarować białkiem i zanurzyć w cukrze wymieszanym z posiekanymi migdałami lub orzechami.Ułożyć ciastka na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)około 10 minut na złoty kolor.

Tagi:

ciastka kruche