Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka cytrynowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.
Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i pokrajać w trójkąciki.
Każde ciastko posmarować białkiem i zanurzyć w cukrze wymieszanym z posiekanymi migdałami lub orzechami.Ułożyć ciastka na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)około 10 minut na złoty kolor.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,śmietanę,cukier i otartą skórkę z cytryny.
Zarobić ciasto nożem,wcisnąć sok z cytryny,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i pokrajać w trójkąciki.
Każde ciastko posmarować białkiem i zanurzyć w cukrze wymieszanym z posiekanymi migdałami lub orzechami.Ułożyć ciastka na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Piec w gorącym piekarniku ( 220s.c)około 10 minut na złoty kolor.