Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasteczka cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasteczka cytrynowe- to doskonały deser do kawy lub herbaty. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować.

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 1 łyżka śmietany 18%,

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto.

2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.