zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2327]

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon rabarbarowy w pełni więc pieczemy słodkości z nim. Do moich bułeczek dodałam jagody i borówki. Do tego kruszonka - oj jakie pyszności.

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami

 

 

  • Kruszonka :
  • 450 g mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami
W letnim mleku rozmieszać drożdże razem z cukrem.

Roztopić i przestudzić masło.

Potem wlać drożdże do miski, wsypać mąkę, dodać jajka i wymieszać składniki najlepiej za pomocą miksera.

Potem wlać masło i chwile mieszać.

Ciasto wyjąć na blat i je wyrobić.

Włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.

Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski, rozpłaszczyć dłońmi na podsypanym mąkę blacie i na cieście rozsypać rabarbar i pozostałe owoce.

Zwinąć wszystko w roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.

Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.

Palcami połączyć składniki kruszonki do momentu aż zacznie się lekko sklejać i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.

Bułeczki ostawić do podrośnięcia.

Wyrośnięte drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.

Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.