Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem, borówką i jagodami
W letnim mleku rozmieszać drożdże razem z cukrem.
Roztopić i przestudzić masło.
Potem wlać drożdże do miski, wsypać mąkę, dodać jajka i wymieszać składniki najlepiej za pomocą miksera.
Potem wlać masło i chwile mieszać.
Ciasto wyjąć na blat i je wyrobić.
Włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski, rozpłaszczyć dłońmi na podsypanym mąkę blacie i na cieście rozsypać rabarbar i pozostałe owoce.
Zwinąć wszystko w roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
Palcami połączyć składniki kruszonki do momentu aż zacznie się lekko sklejać i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
Bułeczki ostawić do podrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.
Roztopić i przestudzić masło.
Potem wlać drożdże do miski, wsypać mąkę, dodać jajka i wymieszać składniki najlepiej za pomocą miksera.
Potem wlać masło i chwile mieszać.
Ciasto wyjąć na blat i je wyrobić.
Włożyć do oprószonej mąką miski i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie pokroić obrany wcześniej rabarbar. i przygotować mrożone owoce.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski, rozpłaszczyć dłońmi na podsypanym mąkę blacie i na cieście rozsypać rabarbar i pozostałe owoce.
Zwinąć wszystko w roladę i pokroić ją na plastry o grubości ok. 1 cm.
Układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Mąkę krupczatkę wsypać do miski, dodać cukier i zetrzeć zimne masło.
Palcami połączyć składniki kruszonki do momentu aż zacznie się lekko sklejać i rozłożyć tak powstałą kruszonkę na ślimakowe bułeczki.
Bułeczki ostawić do podrośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem.
Po wyjęciu przestudzić i podawać na przykład na deser lub śniadanie z kubkiem kawy lub mleka.