Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Ciasteczka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche cytrynowe ciasteczka do tego cytrynowy krem to nic innego jak niebo w gębie. Do upieczenia ciasteczek zainspirował mnie jeden z blogów.

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

Ciasteczka cytrynowe

na ciasto

  • 180 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/3 szkl. cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki pszennej

na nadzienie (krem cytrynowy)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cytrynowe

Ciasto

Masło ucieramy do białości z cukrem (wanilinowym, pudrem, kryształem).
Dodajmy jajko, sok oraz skórkę z cytryny- ciągle ucierając.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
W tym momencie przygotowujemy krem cytrynowy.
Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego- lekko je spłaszczamy i kciukiem robimy głęboką dziurkę, nadziewamy je wcześniej przygotowanym kremem cytrynowym. Układamy na blasze w dość dużych odstępach -ciasteczka rosną!- pieczemy 15 min. w 180 stopniach.
Smacznego.

Krem cytrynowy

Cytryny myjemy, na tarce ścieramy skórkę. Wyciskamy sok.
Do garnuszka wkładamy- sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, jaja, żółtka, mąkę, cukier- całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 min. (Jeśli w kremie będą grudki należy je rozetrzeć np. blenderem )
Dodajmy oliwę z oliwek- dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy krem przez około 2-3 min.


Tagi:

jajko jajka