Sposób przygotowania:
Ciasteczka cytrynoweCiasto
Masło ucieramy do białości z cukrem (wanilinowym, pudrem, kryształem).
Dodajmy jajko, sok oraz skórkę z cytryny- ciągle ucierając.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
W tym momencie przygotowujemy krem cytrynowy.
Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego- lekko je spłaszczamy i kciukiem robimy głęboką dziurkę, nadziewamy je wcześniej przygotowanym kremem cytrynowym. Układamy na blasze w dość dużych odstępach -ciasteczka rosną!- pieczemy 15 min. w 180 stopniach.
Smacznego.
Krem cytrynowy
Cytryny myjemy, na tarce ścieramy skórkę. Wyciskamy sok.
Do garnuszka wkładamy- sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, jaja, żółtka, mąkę, cukier- całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 min. (Jeśli w kremie będą grudki należy je rozetrzeć np. blenderem )
Dodajmy oliwę z oliwek- dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy krem przez około 2-3 min.