Sposób przygotowania:
Ciasteczka czekoladowe
Zmieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól, przyprawę do piernika i kakao.
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym jajku, a na końcu rozpuszczoną gorzką czekoladę.
Nie przerywając ucierania dodawać powoli składniki suche. Masę przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wyciskać dowolne kształty za pomocą foremek do wykrawania. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Wystudzić.
Podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Zagotować. Ściągnąć z ognia i dodać kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę rozprowadzić na wystudzonych ciasteczkach i posypać truskawkowym maczkiem.
Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym jajku, a na końcu rozpuszczoną gorzką czekoladę.
Nie przerywając ucierania dodawać powoli składniki suche. Masę przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wyciskać dowolne kształty za pomocą foremek do wykrawania. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Wystudzić.
Podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Zagotować. Ściągnąć z ognia i dodać kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Polewę rozprowadzić na wystudzonych ciasteczkach i posypać truskawkowym maczkiem.
monikaT83