Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Ciasteczka czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka mocno czekoladowe pachnące piernikiem to alternatywa dla świątecznych pierniczków.

Ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe

Ciastka

  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Polewa

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • maczek truskawkowy

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe
Zmieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól, przyprawę do piernika i kakao.

Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym jajku, a na końcu rozpuszczoną gorzką czekoladę.

Nie przerywając ucierania dodawać powoli składniki suche. Masę przełożyć na stolnicę i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm i wyciskać dowolne kształty za pomocą foremek do wykrawania. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15-20 min. w temp. 170 stopni. Wystudzić.

Podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Zagotować. Ściągnąć z ognia i dodać kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej polewy.

Polewę rozprowadzić na wystudzonych ciasteczkach i posypać truskawkowym maczkiem.