Sposób przygotowania:
Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
2. Mak i rodzynki wsypujemy do miski, następnie stopniowo wlewamy gorące mleko i mieszamy, gdy mam przestanie chłonąć mleko dodajemy cukier i olejek, dokładnie mieszamy.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 36 cm, na ciasto równomiernie wykładamy nadzienie makowe i zwijamy roladę.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę, suchą, niczym nie wyłożoną i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plasterki.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią pokrojoną roladę, posypujemy posypką. Gdy czekolada zastygnie podajmy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mak kupiłam gotowy, suchy i zmielony.
2. Mak i rodzynki wsypujemy do miski, następnie stopniowo wlewamy gorące mleko i mieszamy, gdy mam przestanie chłonąć mleko dodajemy cukier i olejek, dokładnie mieszamy.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 36 cm, na ciasto równomiernie wykładamy nadzienie makowe i zwijamy roladę.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę, suchą, niczym nie wyłożoną i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plasterki.
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią pokrojoną roladę, posypujemy posypką. Gdy czekolada zastygnie podajmy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mak kupiłam gotowy, suchy i zmielony.