Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasto możemy upiec bardzo szybko, np. gdy nie mamy czasu na coś bardziej pracochłonnego. Półfrancuskie wielowarstwowe ciasto i pyszne nadzienie makowe. Możemy ją również upiec na świąteczny stół.

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym

Składniki:

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 szklanka maku ( gotowego suchego i zmielonego )
  • 1 szklanka rodzynek
  • olejek migdałowy według uznania
  • cukier do smaku
  • około pół szklanki gorącego mleka

Dodatkowo:

  • mąka tortowa do posypania stolnicy
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Półfrancuska rolada z nadzieniem makowym
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

2. Mak i rodzynki wsypujemy do miski, następnie stopniowo wlewamy gorące mleko i mieszamy, gdy mam przestanie chłonąć mleko dodajemy cukier i olejek, dokładnie mieszamy.

3. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 36 cm, na ciasto równomiernie wykładamy nadzienie makowe i zwijamy roladę.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę, suchą, niczym nie wyłożoną i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plasterki.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią pokrojoną roladę, posypujemy posypką. Gdy czekolada zastygnie podajmy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Mak kupiłam gotowy, suchy i zmielony.