ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Drożdżowe ciacho Mikołaj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć słodkich bułeczek, chałki. Takich prawdziwych, własnej roboty. Moja propozycja, to pyszna, pachnąca bułeczka w kształcie Mikołaja.

Drożdżowe ciacho Mikołaj

Składniki:

Drożdżowe ciacho Mikołaj

 

  • Składniki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciacho Mikołaj

Sposób przygotowania

1.
2 szkl mąki, cukier i drożdże wymieszać, plus szczypta soli. Dodać zagrzane lekko mleko i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok 15 min. Następnie dodać pozostałą mąkę i jajka, i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Pozostawić ciasto na ok 1 godz., aż podwoi swoją objętość.


Ciasto podzielić na dwie części. Jedną lekko rozwałkować i to będzie buzia Mikołaja w czapce. Z pozostałego ciasta zrobić bąbelek do czapki, nos, wąsy i brodę. Zrobić oczy ze śliwek.


Całość posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pieczenia ok 30 min - 180 stopni.


Smacznego.