Sposób przygotowania:
Makowe Gnocchi w waniliowo- rumowym sosie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Zalać wodą i zagotować. Następnie posolić i pozostawić na ogniu aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Odcedzić, osuszyć. Póki są ciepłe ugnieść na pure. Do ziemniaków dodać mak, jajko i skrobię ziemniaczaną. Wyrobić przy użyciu dłoni, aż masa będzie sprężysta i nie będzie się kleić.
Z masy formować długie ruloniki, które następnie ostrym nożem kroić na niewielkie kluseczki, wielkości kopytek.
Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić ją. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i stopniowo wkładać kluseczki. Mieszać drewnianą łyżką, zapobiegając przywarciu do dna. Kiedy wypłyną na wierzch poczekać 2 min. i wyławiać łyżką cedzakową.
Przygotować sos.
W garnku zagrzać mleko sojowe i kokosowe. Dodać cukier waniliowy, skórkę kandyzowaną oraz świeżą. Wymieszać. Następnie w 1/3 szklanki zimnego mleka rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i dodać do mleka, dobrze wymieszać, zagotować. Dodać rum. Wymieszać i odstawić z ognia.
Odcedzone kluseczki podsmażać na klarowanym maśle na patelni, na złoto z obu stron.
Podawać ułożone na ciepłym waniliowym sosie, posypane skórką pomarańczową.
Z masy formować długie ruloniki, które następnie ostrym nożem kroić na niewielkie kluseczki, wielkości kopytek.
Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić ją. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i stopniowo wkładać kluseczki. Mieszać drewnianą łyżką, zapobiegając przywarciu do dna. Kiedy wypłyną na wierzch poczekać 2 min. i wyławiać łyżką cedzakową.
Przygotować sos.
W garnku zagrzać mleko sojowe i kokosowe. Dodać cukier waniliowy, skórkę kandyzowaną oraz świeżą. Wymieszać. Następnie w 1/3 szklanki zimnego mleka rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i dodać do mleka, dobrze wymieszać, zagotować. Dodać rum. Wymieszać i odstawić z ognia.
Odcedzone kluseczki podsmażać na klarowanym maśle na patelni, na złoto z obu stron.
Podawać ułożone na ciepłym waniliowym sosie, posypane skórką pomarańczową.