Sposób przygotowania:
Świąteczne ciasto makowe z wiśniamiETAP 1:
1. W misce bądź za pomocą robota kuchennego ucieramy cukier z masłem na gładką masę. następnie pojedynczo dodajemy jajka.
2. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. Ciągle mieszając dodajemy suche składniki do masy do momentu uzyskania gładkiej struktury.
4. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt z wanilii i mak.
5. Do wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy nasza masę ciasta wygładzając wierzch szpatułką.
6. Całkowicie rozmrożone wiśnie łączymy z miodem i przekładamy na wierzch masy, na koniec dociskając całość dłonią.
7. Z wierzchu posypujemy wiśnie cukrem i pieczemy w 190 C przez 45-50 min. lub do momentu aż wbita wykałaczka pokaże, że ciasto jest już gotowe.
8. Gdy ciasto wystygnie przed podaniem posypujemy całość cukrem pudrem.
Smacznego!
SylaUla
M&M cooking