Sposób przygotowania:
Ciasteczka dekorowane wałkiem grawerowanym
Mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka,cukier waniliowy. Zagniatamy dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy ok. 1-2 łyżki wody i ponownie zagniatamy.
Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie delikatnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto wałkiem grawerowanym ze wzorem kwiatowym na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka metalową foremką w kształcie kwiatka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy przez ok. 12 -15 min. Po upieczeniu ciasteczka strudzimy.
Przekładamy ciasteczka smarując cienko marmoladą. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem .
Nadmiar cukru pudru ściągamy za pomocą silikonowego pędzelka.
Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie delikatnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto wałkiem grawerowanym ze wzorem kwiatowym na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka metalową foremką w kształcie kwiatka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy przez ok. 12 -15 min. Po upieczeniu ciasteczka strudzimy.
Przekładamy ciasteczka smarując cienko marmoladą. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem .
Nadmiar cukru pudru ściągamy za pomocą silikonowego pędzelka.
SylaUla