Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka kruche z różowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ,kruche ciasteczka przełożone marmoladą ,oblane lukrem różowym i posypane cukrową posypką. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasteczka kruche z różowym lukrem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka kruche z różowym lukrem

na ciasto i do przełożenia :

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2-3 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • parę kropli aromatu cytrynowego
  • 1 cukier waniliowy
  • twarda marmolada do przełożenia

na dekorację :

  • 2 opakowania gotowego lukru białego
  • odrobinę czerwonego barwnika spożywczego
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruche z różowym lukrem
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy margarynę startą na grubych oczkach tarki, żółtka, cukier waniliowy i parę kropli zapachu cytrynowego. Zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej ok. 30 min.

Następnie wałkujemy cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm. Foremkami w kształcie kwiatuszka wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce w małych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy na złoty kolor.

Po przestudzeniu przekładamy ciasteczka (po 2 szt ) smarując cienko marmoladą. Polewamy lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, zabarwionym czerwonym barwnikiem na różowo.

Posypujemy cukrową posypką.
Ciasteczka kruche z różowym lukrem
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu sklejamy po dwa smarując cienko marmoladą