Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruche z różowym lukrem
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy margarynę startą na grubych oczkach tarki, żółtka, cukier waniliowy i parę kropli zapachu cytrynowego. Zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej ok. 30 min.
Następnie wałkujemy cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm. Foremkami w kształcie kwiatuszka wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce w małych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po przestudzeniu przekładamy ciasteczka (po 2 szt ) smarując cienko marmoladą. Polewamy lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, zabarwionym czerwonym barwnikiem na różowo.
Posypujemy cukrową posypką.
Następnie wałkujemy cienko ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm. Foremkami w kształcie kwiatuszka wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce w małych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po przestudzeniu przekładamy ciasteczka (po 2 szt ) smarując cienko marmoladą. Polewamy lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu, zabarwionym czerwonym barwnikiem na różowo.
Posypujemy cukrową posypką.