Sposób przygotowania:
Sugar Cookie - ciasteczka lukrowane
Ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga schładzania w lodówce. W jednej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy jajko. W drugiej musimy przesiać mąkę, proszek i sól. Stopniowo dodajemy je do masy maślanej. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęło". Po 10 minutach przekładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy na około 1 cm grubości. Podsypujemy je mąką, żeby się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Musimy uważać, żeby ciastka nie spiekły się. Najlepiej poczekać z dekorowaniem do następnego dnia, żeby dobrze ostygły. Do przygotowania lukru musimy użyć malaksera, robot ręczny nie nadaje się, ponieważ ma za małą moc. Do pojemnika wsypujemy cukier puder. Bezy kruszymy blenderem lub wałkujemy na stolnicy aby otrzymać proszek. Dodajemy do pudru i uruchamiamy malakser na minutę aby proszki dobrze się wymieszały. Wodę dolewamy powoli, najpierw połowę, dodajemy ewentualnie aromat i mieszamy. Po chwili dolewamy stopniowo resztę wody. Konsystencja lukru nie może być za rzadka, ponieważ nie uda się osiągnąć pożądanego efektu. Miksujemy wszystko 7-10 minut na najwyższych obrotach. Kiedy lukier jest błyszczący, puszysty i sztywny przeprowadzamy test. Wbijamy w niego nóż bądź łyżkę i obserwujemy czy się nie przewraca. Jeżeli tak miksujemy jeszcze przez chwilę. Po zakończeniu dzielimy go na tyle części ile potrzebujemy kolorów. Do każdej dodajemy barwnik i mieszamy dokładnie łyżką. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciasteczka za pomocą dekoratora.
marietta
sammakko
Dziękuję :)