Sposób przygotowania:
Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem
Ciasto- łączymy składniki suche- mąkę, pistacje oraz cukier puder. Dodajemy masło, całość siekamy. Robimy kopczyk, dołeczek, dodajemy śmietanę - całość szybko wyrabiamy dłońmi. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie ciasto porcjujemy na mniejsze kawałki, wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie- u mnie kwiatki i serduszka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-12 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Krem czekoladowo-pistacjowy- czekoladę topimy nad kąpielą wodną, dodając do niej łyżkę masła i mleko. Kiedy masa będzie płynna, dodajemy do niej zmielone pistacje. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Zbyt gęstą masę możemy rozrzedzić odrobiną mleka. Masą smarujemy herbatniki. Możemy też przełożyć nią ciasteczka o tym samym kształcie i uzyskać smakowite markizy. Smacznego!