Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kruche ciasteczka o smaku pistacjowym na pełnoziarnistej mące przełożone kremową masą czekoladowo-pistacjową to idealna propozycja na deser dla całej rodziny.

Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem

Składniki:

Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem

 

  • Na ciasto:
  • · 270-300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • · 70-80 g zmielonych pistacji
  • · 200 g masła
  • · 150 g cukru pudru
  • · 1 łyżka śmietany 18%
  • Czkoladowo-pistacjowy krem :
  • · 100 g zmielonych pistacji
  • · 100 g białej czekolady
  • · 1 łyżka masła
  • · 2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
  • · 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Herbatniki z pistacjowo-czekoladowym kremem
Ciasto- łączymy składniki suche- mąkę, pistacje oraz cukier puder. Dodajemy masło, całość siekamy. Robimy kopczyk, dołeczek, dodajemy śmietanę - całość szybko wyrabiamy dłońmi. Owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie ciasto porcjujemy na mniejsze kawałki, wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie- u mnie kwiatki i serduszka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-12 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Krem czekoladowo-pistacjowy- czekoladę topimy nad kąpielą wodną, dodając do niej łyżkę masła i mleko. Kiedy masa będzie płynna, dodajemy do niej zmielone pistacje. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Zbyt gęstą masę możemy rozrzedzić odrobiną mleka. Masą smarujemy herbatniki. Możemy też przełożyć nią ciasteczka o tym samym kształcie i uzyskać smakowite markizy. Smacznego!