Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasteczka drożdżowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na ciasteczka drożdżowe z masa makową, są łatwe w wykonaniu i zarazem bardzo smaczne. Polecam.

Ciasteczka drożdżowe z makiem

Składniki:

Ciasteczka drożdżowe z makiem

 

  • Mąka pszenna – 3 szkl
  • Mleko ciepłe -1 szkl
  • Drożdże – 2,5 dag
  • Jajko – 1 szt
  • Cukier -6 łyżek
  • Masło rozpuszczone – 10 dag
  • Sól- 1 szczypta
  • Białko – 1 szt
  • masa makowa – puszka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasteczka drożdżowe z makiem
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.

Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki szklanką. Masę makową układamy na krążkach, delikatnie dociskając. Następnie składamy na pół i sklejamy, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC.

Podczas pieczenia smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.