zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Drożdżówki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne domowe aromatyczne bułeczki drożdżowe pachnące wanilią i wypełnione masą makową. Szybkie i proste w wykonaniu, znikają w oka mgnieniu. Ciasto bez jajek.

Drożdżówki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z makiem

 

  • 500 g mąki
  • 25 g drodżdży świeżych
  • 50 ml mleka
  • 80 cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g masła
  • 1 szklanka maślanki
  • płaska łyżeczka mielonej wanilii
  • ok. 200g masy makowej z bakaliami (użyłam z puszki)
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem
Przygotowujemy zaczyn drozdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia przykryte ściereczką. Po wyrośnieciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto i delikatnie zwijamy roladę. Rulon tniemy w poprzek na paski szerokości 3 cm, dociskamy na środku tępą stroną noża prawie do końca (tak by nie przeciąć ciasta!). Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.
Drożdżówki z makiem
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z makiem
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na pół cm grubości
Drożdżówki z makiem
Smarjemy placek masą akową i zwijamy w roladę
Drożdżówki z makiem
Rulon tniemy w poprzek w paseczki szerokości 3 cm