Sposób przygotowania:
Drożdżówki z makiem
Przygotowujemy zaczyn drozdżowy z ciepłego mleka, drożdży, połowy cukru, łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy i maślankę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośniecia przykryte ściereczką. Po wyrośnieciu wałkujemy na prostokąt 50x30 cm, smarujemy ciasto i delikatnie zwijamy roladę. Rulon tniemy w poprzek na paski szerokości 3 cm, dociskamy na środku tępą stroną noża prawie do końca (tak by nie przeciąć ciasta!). Układamy bułki na blasze na papierze obsypanym mąką, smarujemy jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 minut do zezłocenia.
Ela Dz
zufikowo
Kochana Elu, bułeczki dobre są na każdą okazję, a na imieniny teściowej na pewno! ;-)