czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Odrywane drożdżówki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moje łasuchy bardzo lubią drożdżówki, dlatego często je piekę, zmieniając jedynie formę podania i nadzienie :)

Odrywane drożdżówki z makiem

Składniki:

Odrywane drożdżówki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Odrywane drożdżówki z makiem

ETAP 1:

Odrywane drożdżówki z makiem
Ciasto rozwałkowac i rozsmarowac masę makową.

Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąkii cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 50x30cm. Rozsmarować masę makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta.

ETAP 2:

Odrywane drożdżówki z makiem
Ciasto zrolowac i pociąć na 12-14 kawalków.

Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków.

ETAP 3:

Odrywane drożdżówki z makiem
KAwałki ciasno ulożyć w foremce i upiec .

Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st.

Przed podaniem polukrować.