Sposób przygotowania:
Odrywane drożdżówki z makiemETAP 1:
Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąkii cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około 50x30cm. Rozsmarować masę makową, zostawiając z każdej strony po 1cm pustego ciasta.
ETAP 2:
Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków.
ETAP 3:
Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st.
Przed podaniem polukrować.
pstrag
Megi-