jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ciasteczka duszki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli pozostanie Wam kawałek ciasta francuskiego upieczcie z niego niewielkie ciasteczka które posłużą jako dekoracja do deseru lub lodów.

Ciasteczka duszki

Składniki:

Ciasteczka duszki

 

  • płat ciasta francuskiego (5 x 25)
  • 2 łyżki sezamu
  • rozkłócone żółtko
  • stopiona czekolada do dekoracji (kilka kostek)

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka duszki
Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Ze skrawków układamy niby rączki i buciki. Smarujemyrozkłóconym żółtkiem dolną część trójkątów i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do temp. 190 st. C piekarniku na rumiany kolor. Po ostudzeniu zaznaczamy czekoladą oczy i usta, udekorujemy wg uznania. Po ostudzeniu polewy używamy ciasteczka do dekoracji deserów.