slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Ciasteczka francuskie z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kruche ciasteczka z ciasta francuskiego ze słodkim kremem i świeżymi owocami. Polecam na deser.

Ciasteczka francuskie z owocami

Składniki:

Ciasteczka francuskie z owocami

 

  • 200 g mascarpone
  • 1 jajko
  • garść truskawek i malin
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z owocami
Owoce myjemy i osuszamy a następnie z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na plasterki. Ciasto francuskie wyciągamy z folii, rozwijamy i kroimy w kwadraty 4-5 cm.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy każdy kwadrat ciasta jajkiem. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Mascarpone miksujemy razem z cukrem pudrem i tym kremem napełniamy rękaw cukierniczy.

Nakładamy krem na zimne ciasteczka. Na kremie układamy maliny i truskawki. Dekorujemy listkami melisy i świeżymi malinami.

Najlepsze są od razu po przyrządzeniu. Smacznego.