Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z kremem i owocami
Przygotowanie ciasta :
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem,dodajemy cukier waniliowy,masło.Wszystko dokładnie siekamy,dodajemy sól,żółtka i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Wycinamy kółka ciut większe jak foremki na babeczki.
Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciastem,delikatnie dociskamy je palcami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Upieczone spody do babeczek studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu :
w głębokiej misce mieszamy trzepaczką rózgową jajko,żółtka,mąkę ,cukier i cukier waniliowy.
Mleko zagotowujemy a następnie wlewamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Masę jajeczną przelewamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy.
Tak przygotowaną masę lekko studzimy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż powstanie gładki,jednolity krem.
Owoce płuczemy i osuszamy .
Wystudzone spody do babeczek napełniamy kremem ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy a następnie dekorujemy owocami.
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem,dodajemy cukier waniliowy,masło.Wszystko dokładnie siekamy,dodajemy sól,żółtka i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Wycinamy kółka ciut większe jak foremki na babeczki.
Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciastem,delikatnie dociskamy je palcami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Upieczone spody do babeczek studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu :
w głębokiej misce mieszamy trzepaczką rózgową jajko,żółtka,mąkę ,cukier i cukier waniliowy.
Mleko zagotowujemy a następnie wlewamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
Masę jajeczną przelewamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy.
Tak przygotowaną masę lekko studzimy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż powstanie gładki,jednolity krem.
Owoce płuczemy i osuszamy .
Wystudzone spody do babeczek napełniamy kremem ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy a następnie dekorujemy owocami.