pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kruche babeczki z kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo efektownie wyglądające i wprost rozpływające się w ustach babeczki. Spora ilość owoców i delikatny krem powodują że są delikatne, nie za słodkie i rześkie. Idealne na lato gdy mamy dostęp do wielu owoców sezonowych.

Kruche babeczki z kremem i owocami

Składniki:

Kruche babeczki z kremem i owocami

Na kruche ciasto:

Na krem:

do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem i owocami
Przygotowanie ciasta :

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem,dodajemy cukier waniliowy,masło.Wszystko dokładnie siekamy,dodajemy sól,żółtka i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki,rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.

Wycinamy kółka ciut większe jak foremki na babeczki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy ciastem,delikatnie dociskamy je palcami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Upieczone spody do babeczek studzimy na kratce.

Przygotowanie kremu :

w głębokiej misce mieszamy trzepaczką rózgową jajko,żółtka,mąkę ,cukier i cukier waniliowy.

Mleko zagotowujemy a następnie wlewamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

Masę jajeczną przelewamy do garnka i ciągle mieszając zagotowujemy.

Tak przygotowaną masę lekko studzimy a następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż powstanie gładki,jednolity krem.

Owoce płuczemy i osuszamy .

Wystudzone spody do babeczek napełniamy kremem ( najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy a następnie dekorujemy owocami.