Sposób przygotowania:
Zielone ciasteczka z rukolą
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser.
Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.
Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.
Ja zrobiłam pół na pół.
Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.
Pieczemy w 190 C 12-20 minut. Ja swoje troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.
Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.
Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.
Ja zrobiłam pół na pół.
Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.
Pieczemy w 190 C 12-20 minut. Ja swoje troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.