Sposób przygotowania:
Ciastka z awokado i gruszką
1. Gruszki obrać ze skóry, pokroić na połówki i przy pomocy łyżki wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
2. Awokado umyć przekroić na pół wzdłuż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwne strony wyjąc pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki.
3. W rondelku rozgrzej miód z cukrem włóż gruszki i awokado.
4. Całość podgrzewaj na średnim ogniu doprowadzając sos pod owocami do wrzenia dodaj sok z cytryny i gotuj, aż owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszaj.
5. Gdy sos zrobi sie gęściejszy to wyjmujemy owoce i studzimy.
6. Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na kwadraty w zależności jakie chcemy ciasteczka, na środek kwadratu nakładamy owoce. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem przykrywamy drugim kwadratem sklejamy.
7. Górę ciastek nacinamy w trzech miejscach smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 -200 stopni.
8. Pieczemy 20 min.
2. Awokado umyć przekroić na pół wzdłuż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwne strony wyjąc pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki.
3. W rondelku rozgrzej miód z cukrem włóż gruszki i awokado.
4. Całość podgrzewaj na średnim ogniu doprowadzając sos pod owocami do wrzenia dodaj sok z cytryny i gotuj, aż owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszaj.
5. Gdy sos zrobi sie gęściejszy to wyjmujemy owoce i studzimy.
6. Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na kwadraty w zależności jakie chcemy ciasteczka, na środek kwadratu nakładamy owoce. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem przykrywamy drugim kwadratem sklejamy.
7. Górę ciastek nacinamy w trzech miejscach smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 -200 stopni.
8. Pieczemy 20 min.
gusia1000