BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciastka z awokado i gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam szybkie pyszne ciastka z gruszką i awokado w cieście francuskim. Ciastka oprócz tego, że szybko się je robi są bardzo pyszne i rozpływają się w ustach. Po upieczeniu szybko znikają z talerzy.

Ciastka z awokado i gruszką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka z awokado i gruszką

 

  • ciasto francuskie 1 op,
  • gruszki 2 szt,
  • awokado 1 szt,
  • miód płynny 2 - 3 łyżki,
  • cukier 2 łyżka,
  • sok z cytryny 3 łyżki,
  • jajko 1 szt

Sposób przygotowania:

Ciastka z awokado i gruszką
1. Gruszki obrać ze skóry, pokroić na połówki i przy pomocy łyżki wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. 

2. Awokado umyć przekroić na pół wzdłuż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwne strony wyjąc pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki.

3. W rondelku rozgrzej miód z cukrem włóż gruszki i awokado.

4. Całość podgrzewaj na średnim ogniu doprowadzając sos pod owocami do wrzenia dodaj sok z cytryny i gotuj, aż owoce zmiękną. Od czasu do czasu mieszaj.

5. Gdy sos zrobi sie gęściejszy to wyjmujemy owoce i studzimy.

6. Ciasto francuskie rozwinąć pokroić na kwadraty w zależności jakie chcemy ciasteczka, na środek kwadratu nakładamy owoce. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem przykrywamy drugim kwadratem sklejamy.

7. Górę ciastek nacinamy w trzech miejscach smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 -200 stopni.

8. Pieczemy 20 min.
Ciastka z awokado i gruszką
Pierwsza porcja ciasteczek upieczona ,druga w piecu .