Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Ciasteczka "Grzebyczki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, a w lodówce ani jednego jajka. Zrób pyszne ciasteczka "Grzebyczki"

Ciasteczka "Grzebyczki"

Składniki:

Ciasteczka "Grzebyczki"

ciasto

Sposób przygotowania:

Ciasteczka "Grzebyczki"
Ze składników delikatnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je dość cienko i kroimy długie paski o szerokości 7 cm. Po środku każdego paska nakładamy marmoladę lub nutellę i składamy na pół. Paski odcinamy co 7 cm, a brzegi każdego z nich nadcinamy co 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszkę delikatnie posypaną mąką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zagniatanie ciasta.

Ciasteczka "Grzebyczki"
Zagniatanie ciasta

Wszystkie składniki łączymy, pamiętając o tym, aby margaryna była miękka.

Nakładanie marmolady

Ciasteczka "Grzebyczki"

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy, kroimy paseczki i smarujmy marmoladą lub nutellą. Składamy na pół i nacinamy co 1 cm.

Pieczenie

Przygotowane ciastka pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.