Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto "mleczna kanapka"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, które nawiązuje do znanych batoników. Puszysty biszkopt przekładany słodkim kremem na bazie mleka w proszku wprost zachwyca swoim smakiem.

Ciasto "mleczna kanapka"

Składniki:

Ciasto "mleczna kanapka"

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 100 ml wody
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru waniliowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

na krem

dodatkowo

  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto "mleczna kanapka"
Ciasto: Olej, wodę, cukier i kakao umieszczam w garnku. Zagotowuje. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli wlewam wystudzoną mieszankę. Miksuje. Do masy dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuje. Ciasto przelewam do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.

Krem: Mleko zagotowuje z 50 g cukru. Studzę. Miękkie masło ucieram z 50 g cukru. Do masła wlewam wolnym strumieniem mleko z cukrem. Miksuję. Do masy mlecznej dodaje mleko w proszku. Miksuje do połączenia się składników.

Ciasto przekładam masa mleczną. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam ciasto. Ciasto chłodzę w lodówce przez dwie godziny.