migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Mocno kokosowe ciasteczka z dodatkiem migdałów a do tego nadziane ulubionym dżemem. Pomył zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a że akurat po wypiekach z Tłustego Czwartku zostały mi białka to trzeba było je wykorzystać.

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem

 

  • 4 białka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści.

Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą. Ręce zwilżyć we wodzie.

Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie ( tak jak byśmy robili kluski śląskie). Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 12-15 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg.

Ciasteczka wystudzić, przed podaniem do wgłębienia nałożyć ulubiony dżem.

Z podanych składników wychodzi ok 12-14 sztuk. 
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści.
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem
Następnie porcjami dodawać wiórki kokosowe i mielone migdały. Mieszać delikatnie łyżką aż składniki się połączą.
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem
Ręce zwilżyć we wodzie. Z masy uformować kulki, lekko spłaszczyć i palcem zrobić wgłębienie
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z dżemem
Ciasteczka wystudzić, przed podaniem do wgłębienia nałożyć ulubiony dżem.