Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasteczka z dziurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moje ulubione kruche ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dziurką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka z dziurką

 

  • 1 szkl mąki
  • 1 żółtko
  • 13 dag margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z dziurką
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, margarynę, żółtko oraz mleko, posiekać wszystko nożem i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3mm i kieliszkiem wycinać kółeczka. Połowę ciasteczek piec w temp. 180 st przez ok. 7 min. W drugiej połowie ciasteczek wyciąć dziurki mniejszym kieliszkiem, a następnie piec ich w temp. 180 st przez ok. 5 min. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić. Na całe ciasteczka nakładać dżem, a na to przyklejać ciasteczka z dziurkami. Wierzch ciasteczek oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka z dziurką
Ciasteczka z dziurką
Ciasteczka z dziurką