Sposób przygotowania:
Maślane z dżemem
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Miksujemy je razem z cukrem i żółtkami. W czasie mieszania dodajemy porcjami mąkę. Miksujemy do czasu, aż powstanie nam dosyć miękkie ciasto. Wkładamy je na kilka minut do lodówki, aby się schłodziło i nie było zbyt miękkie. z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy je na blasze (nie smarujemy jej tłuszczem. Kuleczki nieco spłaszczamy i za pomocą trzonka drewnianej łyżki robimy niewielkie wgłębienie. W tak powstałą dziurkę wkładamy nieco dżemu. Można również ciasto przepuścić przez maszynkę do ciastek (tak jak u mnie) i zrobić ciasteczka kwiatki. W srodku robimy mały dołeczek i dodajemy dżem. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w 190 stopniach. Gotowe są ładnie zarumienione.
KasiaJulcia
zewa
edytaha
zewa
justynak223
najpierw edytowałam przepis teraz odpisze, ucięło mi wcześniej kawałek opisu, ciasteczka sa naprawdę dobre i wcale nie kupne, a jeśli chodzi o maszynkę do nich, to kupiłam ją jakiś czas temu w lidlu za około 30 złotych, jak zerkniesz w moje przepisy to sa tam ciasteczka z jej wykorzystaniem
zewa