Sposób przygotowania:
Ciasteczka krówkowe z sezamem
Składniki na kruche ciasto tj. mąkę, masło, cukier waniliowy, śmietankę, żóltka, posiekane mleczne cukierki, sezam, proszek do pieczenia jak zwykle odmierzyć, przesiać na stolnicę oraz posiekać ostrym nożem. Wyrabiać rękoma, zagnieść w kulę, zapakować i chłodzić przez godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać nożem lub radełkiem kształty geometryczne na przykład.
Układać kilka cm. od siebie na wyłożonej blasze. Blachę wstawić do piekarnika na środek i piec ciastka przez 10-15 min.
Gdy się zrumienią, wysunąć blachę i łopatką zgarnąć ciastka na tacę lub talerz i piec następne.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać nożem lub radełkiem kształty geometryczne na przykład.
Układać kilka cm. od siebie na wyłożonej blasze. Blachę wstawić do piekarnika na środek i piec ciastka przez 10-15 min.
Gdy się zrumienią, wysunąć blachę i łopatką zgarnąć ciastka na tacę lub talerz i piec następne.