marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka krówkowe z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasteczka na chrupiąco, czyli z dodatkami sucharków, nasion słonecznika, płatków kukurydzianych, sezamu, czy też kruszonych niektórych cukierków jak krówki lub toffi z makiem są moimi ulubionymi ciastkami.

Ciasteczka krówkowe z sezamem

Składniki:

Ciasteczka krówkowe z sezamem

 

  • 400 g. mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła,
  • cukier waniliowy,
  • 3-4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 45 dag. cukierków "Krówek"nieciągnących w środku,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka sezamu białego,
  • szczypta soli,
  • arkusz pergaminu do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka krówkowe z sezamem
Składniki na kruche ciasto tj. mąkę, masło, cukier waniliowy, śmietankę, żóltka, posiekane mleczne cukierki, sezam, proszek do pieczenia jak zwykle odmierzyć, przesiać na stolnicę oraz posiekać ostrym nożem. Wyrabiać rękoma, zagnieść w kulę, zapakować i chłodzić przez godzinę w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać nożem lub radełkiem kształty geometryczne na przykład.

Układać kilka cm. od siebie na wyłożonej blasze. Blachę wstawić do piekarnika na środek i piec ciastka przez 10-15 min.

Gdy się zrumienią, wysunąć blachę i łopatką zgarnąć ciastka na tacę lub talerz i piec następne.