Sposób przygotowania:
Ciasteczka z sezamem.
Masło przekładamy do miski,dodajemy 3/4 szklanki białego cukru i ucieramy na gładką masę.Następnie dodajemy 1 jajko,olejek migdałowy i wsypujemy pół szklanki sezamu.Mieszamy do połączenia się składników.Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki cały czas mieszając dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy,szczyptę soli i 1 mała łyżeczkę cynamonu.Ciasto mieszamy,zagniatamy i zawijamy w folie.Schładzamy na pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu wałkujemy na posypanym mące blacie na placek o grubości około 1 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka.Ciasteczka pieczemy na pergaminie w temperaturze 160 stopni przez 15-20 minut.Po upieczeniu ciasteczka smarujemy miodem i posypujemy odrobina sezamu.