Sposób przygotowania:
Ciasteczka - kwiatuszki
Do dużej miski wsypać suche składniki. Wkroić zimną margarynę i dodać żółtka jajek. Chwilę wyrabiać składniki aby się lekko połączyły. Następnie wyłożyć tę masę na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko ciasto wyrobić, pokroić na dwie części i każdą rozwałkować na cienki placek. Literatką wycinać kółka na jedną porcje po 5 krążków. Układać je po pięć w rzędzie tak aby na siebie nachodziły, można złączenia lekko docisnąć palcem. Każdy tak złożony element zwinąć w roladkę zaczynając od tego, który został ułożony jako ostatni. Przez środek przeciąć roladkę na pół i wyjdą dwa kwiatki. Każdy kwiatek uformować rozchylając płatki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego kwiatuszka włożyć odrobinę dżemu ( może być dowolny ). Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi 26 kwiatków - ciasteczek.
gosia56
zewa
Dziękuję Gosiu, są pyszne. I z tego ciasta można kombinować inne kształty.
edytaha
zewa
dzięki Edytko :)
marietta
gusia1000