zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasteczka - kwiatuszki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tak mi się spodobały kwiatuszki gosi56, że dziś je upiekłam. Wyszły bardzo pyszne, polecam wypróbować.

Ciasteczka - kwiatuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka - kwiatuszki

 

  • 450 g mąki tortowej
  • 300 g margaryny Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • dżem pomarańczowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka - kwiatuszki
Do dużej miski wsypać suche składniki. Wkroić zimną margarynę i dodać żółtka jajek. Chwilę wyrabiać składniki aby się lekko połączyły. Następnie wyłożyć tę masę na stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie lekko ciasto wyrobić, pokroić na dwie części i każdą rozwałkować na cienki placek. Literatką wycinać kółka na jedną porcje po 5 krążków. Układać je po pięć w rzędzie tak aby na siebie nachodziły, można złączenia lekko docisnąć palcem. Każdy tak złożony element zwinąć w roladkę zaczynając od tego, który został ułożony jako ostatni. Przez środek przeciąć roladkę na pół i wyjdą dwa kwiatki. Każdy kwiatek uformować rozchylając płatki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środek każdego kwiatuszka włożyć odrobinę dżemu ( może być dowolny ). Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi 26 kwiatków - ciasteczek.
Ciasteczka - kwiatuszki
literatką wycinać kółeczka i nakładać po pięć na siebie
Ciasteczka - kwiatuszki
pasek krążków zwinąć w roladkę zaczynając od strony ostatniego
Ciasteczka - kwiatuszki
każdą roladkę przeciąć na pół tworząc dwa kwiatki
Ciasteczka - kwiatuszki
na uformowane kwiatuszki nakładac maleńkie porcje dżemu