Sposób przygotowania:
Walentynkowe babeczkiPrzygotowanie babeczek:
Przesianą mąkę posiekać z tłuszczami. Dodać przesiany cukier puder i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wynieść do lodówki na 30 min. Małe metalowe foremki na babeczki ułożyć na stolnicy. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm i na wałku przenieść na foremki. Za pomocą ręki wtłoczyć ciasto do foremek a okrawki zdjąć.
Tak przygotowane babeczki układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni . Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyciągamy z foremek. Studzimy.
Przygotowanie różowego kremu i serduszek:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia. Gdy galaretka dobrze stężeje wycinamy z niej za pomocą malutkiej foremki w kształcie serca małe serduszka.
Schłodzony serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem na gładki krem. Do masy dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego. Wypełniamy kremem korpusy babeczek. Na środku każdej babeczki z kremem umieszczamy serduszko z galaretki.
Etap końcowy:
Za pomocą szprycy wypełnionej ubitą śmietaną wokoło serduszek tworzymy wianuszek na babeczkach.