dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Słodkie fafernuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Twarde, słodkie ciasteczka marchewkowe z dodatkiem pieprzu, wywodzące się z kuchni kurpiowskiej, Polecam.

Słodkie fafernuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodkie fafernuchy

 

 

Sposób przygotowania:

Słodkie fafernuchy
Marchew gotujemy. Studzimy i obieramy. Marchew miksujemy blenderem lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąkę pszenną mieszamy z żytnią, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, cukrem, cynamonem i miodem. Do ciasta dodajemy marchew i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wykonujemy wałeczki. Tniemy na skośne kawałki jak kopytka. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach. Smacznego!
Słodkie fafernuchy
Ugotowaną marchew rozdrabniamy za pomocą blendera.
Słodkie fafernuchy
Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami.
Słodkie fafernuchy
Dokładnie zagniatamy zwarte ciasto na fafernuchy.
Słodkie fafernuchy
Układamy ciasteczka na blasze i pieczemy na złoto.