Sposób przygotowania:
Drożdżowe serca z masą orzechowąETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną którą mieszamy z suszonym drożdżami. Dodajemy cukier, sól jajko, mleko oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy kilka minut aż uzyskamy gładkie ciasto najlepiej mikserem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość.
ETAP 2:
W między czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy włoskie mielimy i mieszamy z cukrem, cynamonem. Dodajemy aromat i jogurt mieszamy.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na części formując kulki. Ja podzieliłam na 9 sztuk. Każdą rozwałkować na cienki placek . Na każdym z nich ułożyć nadzienie mniej więcej 1 łyżka i rozsmarować. W następnej kolejności zwiną w rulon i złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć w połowie pozostawiając nieprzecięte około dwa centymetry.Rozcięte ciasto wywinąć na boki tworząc serce. Układamy na blasze i pozostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
ETAP 4:
Kiedy serca wyrosną smarujemy je rozmieszanym jajkiem z mlekiem . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. ( 3 minuty mniej lub więcej zależy kto jaki ma piekarnik. Wyjmujemy i studzimy .