madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Drożdżowe serca z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja propozycja to drożdżówka w kształcie serca z pysznym nadzieniem orzechowym. Wygląda pięknie a jeszcze lepiej smakuje.

Drożdżowe serca z masą orzechową

Składniki:

Drożdżowe serca z masą orzechową

Ciasto

Nadzienie

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serca z masą orzechową

ETAP 1:

Drożdżowe serca z masą orzechową
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło

Do miski przesiewamy mąkę pszenną którą mieszamy z suszonym drożdżami. Dodajemy cukier, sól jajko, mleko oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy kilka minut aż uzyskamy gładkie ciasto najlepiej mikserem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby podwoiło swoją objętość.

ETAP 2:

Drożdżowe serca z masą orzechową
Przygotowujemy nadzienie z orzechów włoskich

W między czasie przygotowujemy nadzienie. Orzechy włoskie mielimy i mieszamy z cukrem, cynamonem. Dodajemy aromat i jogurt mieszamy.

ETAP 3:

Drożdżowe serca z masą orzechową
Na każdym placuszku układamy nadzienie.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na części formując kulki. Ja podzieliłam na 9 sztuk. Każdą rozwałkować na cienki placek . Na każdym z nich ułożyć nadzienie mniej więcej 1 łyżka i rozsmarować. W następnej kolejności zwiną w rulon i złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć w połowie pozostawiając nieprzecięte około dwa centymetry.Rozcięte ciasto wywinąć na boki tworząc serce. Układamy na blasze i pozostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

ETAP 4:

Drożdżowe serca z masą orzechową
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem z mlekiem

Kiedy serca wyrosną smarujemy je rozmieszanym jajkiem z mlekiem . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. ( 3 minuty mniej lub więcej zależy kto jaki ma piekarnik. Wyjmujemy i studzimy .