akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najprostsze ciasteczka maślane. Nie wymagają dużo czasu, są bezproblemowe. Serdecznie polecam wypróbować!

Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka

Składniki:

Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka

 

  • 180 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1-2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka
Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać ekstrakt, żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać kakao i dobrze wyrobić. Obydwa ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Po tym czasie rozwałkować je na około 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek).

Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!