Sposób przygotowania:
Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka
Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać ekstrakt, żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać kakao i dobrze wyrobić. Obydwa ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na około 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek).
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!
Po tym czasie rozwałkować je na około 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek).
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!