Sposób przygotowania:
Ciasteczka maślane w kształcie torebek herbatyMasa:
Wszystkie składniki na ciasteczka (oprócz czekolady z mlekiem/masłem/śmietanką/ szybko zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki minimum na 30 minut.
Przygotowanie kształtów:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i za pomocą ostrego noża pokroić na równe prostokąty przypominające torebkę z herbatą.
Następnie z każdego kawałka należy ostrożnie odciąć górne rogi .
Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia z minimum 1 cm odstępami.
Całość schłodzić w lodówce około 20 minut.
Po tym czasie w każdym ciastku (na górze) zrobić otwór, przez którą później zostanie przewleczona nitka lub sznureczek.
(Użyłam patyczka do szaszłyka.)
Pieczenie:
Ciasteczka włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie dodatków:
Należy przygotować równe sznurki/nitki i zawieszki, które ja wycięłam z kartonu.
Następnie przez dziurki ostudzonych ciastek ostrożnie przewlec nitki/sznureczki z zawieszkami i je związać.
Czekolada:
Czekoladę z mlekiem/masłem/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej.
Końcówki wszystkich ciastek maczać w roztopionej czekoladzie i wieszać za sznurek/nitkę do momentu zastygnięcia polewy.
lukrowanepierniczki
Di bloguje
lukrowanepierniczki napisał(a):
Czekoladka 2
robaczek