SUPERPRZEPIS

Ciasteczka orkiszowe

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasteczka orkiszowe Więcej zdjęć (9)

Pyszne idealnie kruche ciasteczka orkiszowe. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne i dla dużych i dla małych.

Składniki:

Ciasteczka orkiszowe

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej typ 450
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Dekoracja:
  • 30 g mlecznej czekolady
  • kolorowe lentilki lub inna posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowe
Mąkę orkiszową oraz cukier puder przesiewamy na blat. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i bardzo szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub dajemy do woreczka i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160 st. około 15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz grubości ciasta.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Płynną przekładamy do dekoratora i zdobimy ostudzone ciasteczka. U mnie były kwiatuszki więc co drugi płatek robiłam kropeczkę z czekolady, a na nią układałam mini lentilka.
Ciasteczka orkiszowe
Na blat przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka orkiszowe
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka orkiszowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm
Ciasteczka orkiszowe
Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka orkiszowe
Pieczemy w 160 st. około 15 minut
Ciasteczka orkiszowe
Dekorujemy czekoladą i kolorowymi lentilkami
Ciasteczka orkiszowe
Pyszne ciasteczka do kawy lub herbaty
Ciasteczka orkiszowe
Idealne ciasteczka na przyjęcie dla dzieci