Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Dojrzewające pierniczki bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny w mojej kolekcji własny, wypracowany metodą prób i błędów, przepis na pierniczki, powstały z połączenia wielu różnych receptur. Zastępując miód naturalny sztucznym mogą te pierniczki jeść osoby z nietolerancji lub alergią na miód prawdziwy.

Dojrzewające pierniczki bakaliowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dojrzewające pierniczki bakaliowe

*CIASTO na pierniczki*

*PRZYPRAWA piernikowa*

Sposób przygotowania:

Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Orzechy, migdały, daktyle i rodzynki zmiksować malakserem na grysik i wymieszać z częścią mąki, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać melasę z miodem oraz dolać stopionym tłuszcz, rozbite jajka i przyprawy korzenne. Mokre składniki wymieszać z mąką i mikserem sprawnie wyrobić ciasto.

Połączyć z rozdrobnionymi bakaliami. 

Półpłynne ciasto przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki przynajmniej na tydzień lub półtora. Można przechowywać je w chłodzie nawet kilka miesięcy. Ciasto po kilku dniach tężeje i przestaje być lejące,

a zaczyna być zwarte i sztywne. 

Ciasto rozwałkować na 5-7mm, foremkami wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2cm. Piec 10-12 minut w temp.190*C. Studzić na kratce.
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Mąkę zmiksować z dodatkiem bakalii na grysik.
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Połączyć płynny miód oraz melasę i wymieszać.
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Domową przyprawę piernikową połączyć z tłuszczem.
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Połączyć składniki ciasta, zagnieść i odstawić do dojrzewania.
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Z ciasta wycinać dowolne formy pierniczków.