Sposób przygotowania:
Dojrzewające pierniczki bakaliowe
Orzechy, migdały, daktyle i rodzynki zmiksować malakserem na grysik i wymieszać z częścią mąki, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać melasę z miodem oraz dolać stopionym tłuszcz, rozbite jajka i przyprawy korzenne. Mokre składniki wymieszać z mąką i mikserem sprawnie wyrobić ciasto.
Połączyć z rozdrobnionymi bakaliami.
Półpłynne ciasto przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki przynajmniej na tydzień lub półtora. Można przechowywać je w chłodzie nawet kilka miesięcy. Ciasto po kilku dniach tężeje i przestaje być lejące,
a zaczyna być zwarte i sztywne.
Ciasto rozwałkować na 5-7mm, foremkami wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2cm. Piec 10-12 minut w temp.190*C. Studzić na kratce.
Połączyć z rozdrobnionymi bakaliami.
Półpłynne ciasto przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki przynajmniej na tydzień lub półtora. Można przechowywać je w chłodzie nawet kilka miesięcy. Ciasto po kilku dniach tężeje i przestaje być lejące,
a zaczyna być zwarte i sztywne.
Ciasto rozwałkować na 5-7mm, foremkami wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2cm. Piec 10-12 minut w temp.190*C. Studzić na kratce.