marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka maślane z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasteczka kruche są dobre do popołudniowej kawki lub herbatki. Wystarczy tylko trochę pracy,aby potem wczuć się w ich smak.

Ciasteczka maślane z bakaliami

Składniki:

Ciasteczka maślane z bakaliami

 

  • 500 g.mąki pszennej luksusowej,
  • kostka tłuszczu,
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • aromat do ciasta,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %,
  • 15 dag.żurawiny,
  • 15 dag.suszonych daktyli,
  • 15 dag.skórki pomarańczowej smażonej,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła lub margaryny ostrym nożem. Zrobić stos, a w nim dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, aromat do ciasta migdałowy na przykład, śmietankę oraz odmierzone porcje bakalii. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez 30-40 min. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać foremkami kształty, a następnie układać na blasze w 3 cm.odstępie od siebie. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć ciastka łopatką kuchenną na tacę lub talerz. Resztę ciasta albo spożytkować lub przechowywać w chłodnym miejscu. 

Tagi:

ciasto