Sposób przygotowania:
Ciasteczka maślane z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła lub margaryny ostrym nożem. Zrobić stos, a w nim dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, aromat do ciasta migdałowy na przykład, śmietankę oraz odmierzone porcje bakalii. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę. Zapakować i schłodzić w lodówce przez 30-40 min. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać foremkami kształty, a następnie układać na blasze w 3 cm.odstępie od siebie. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć ciastka łopatką kuchenną na tacę lub talerz. Resztę ciasta albo spożytkować lub przechowywać w chłodnym miejscu.