Sposób przygotowania:
Ciasteczka mokka z owocami kandyzowanymi
Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką masła lub margaryny do pieczenia. Następnie zrobić dołek i wbić parę żółtek, dodać cukier, cukier waniliowy, kartonik śmietanki-ile zabierze ciasto, dwie pełne łyżki kawy Inki lub neski smakowej, np. karmelowa lub orzechową-w wersji dla dzieci, a dorosłym można zaserwować dwie łyżki mielonej kawy naturalnej mocnej. Kandyzowane i siekane owoce można bezpośrednio dodać do reszty składników podczas zagniatania lub można też zalepić je w płacie ciasta przed pieczeniem. Wszystko razem wyrabiać , zagnieść w kulę ciasto i wstawić w miseczce w lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować. Wykrawać kształty foremkami i układać ciastka w 3 cm. odległości od siebie na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15-20 min. i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia.
Po upieczeniu wysunąć blachę, a ciastka zgarnąć na łopatkę kuchenną i przełożyć na talerze płaskie. Piec następne, aż skończy się zapas ciasta.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować. Wykrawać kształty foremkami i układać ciastka w 3 cm. odległości od siebie na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15-20 min. i nastawić minutnik lub pilnować czasu pieczenia.
Po upieczeniu wysunąć blachę, a ciastka zgarnąć na łopatkę kuchenną i przełożyć na talerze płaskie. Piec następne, aż skończy się zapas ciasta.