cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kruche ciasteczka wyciskane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wystarczy zaopatrzyć się w proste urządzenie do wyciskania ciasteczek , a w ekspresowym tempie przygotujemy ich całe mnóstwo.

Kruche ciasteczka  wyciskane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka wyciskane

 

  • 1 kostka masła /225 g /
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka cytrynowa/w-g uznania/
  • powidło śliwkowo-czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka wyciskane
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. -Ucierając dodać żółtka, wanilię, świeżo stratą skórkę cytrynową, szczyptę soli, a na koniec mąkę. -Wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić. -Schłodzone ciasto nakładać do szprycy i partiami wyciskać ciasteczkao dowolnych kształtach bezpośrednio na blachę/bez smarowania jej/. -Piec w temperaturze 200 st.C o.10-12 min./w zależności od grubości ciasta. Zbyt długo przetrzymywane w piekarniku staja się twarde. -Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce kuchennej. -Przestudzone ciasteczka można dowolnie dekorować marmoladą, czekoladą,owocami kandyzowanymi, orzechami ,migdałami.
Kruche ciasteczka  wyciskane
Z podanych składników zagnieść ciasto i napełnić maszynkę do wyciskania.
Kruche ciasteczka  wyciskane
Wyciskać ciasteczka bezpośrednio na blachę.
Kruche ciasteczka  wyciskane
Przestudzone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka  wyciskane

Tagi:

ciastka kruche