Sposób przygotowania:
Mięciutkie pierniczki z czekoladzie.
Przepis dostałam od koleżanki.Po spróbowaniu tych pierniczków nie będę robić żadnych innych.Te są na prawdę idealne i cały czas są mięciutkie. Mikserem utrzeć masło z miodem,cukrem .Wbić jajka .Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodawać stopniowo i cały czas miksować końcówkami spiralnymi miksera.Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rwać po kawałku ciasta.Stolnicę podsypywać mąką i wałkować dość grube placki (minimum ok.0,5 cm).Foremkami wykrawać pierniczki i luźno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Ciastka w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy je przez ok.8 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blasze, po czym przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.Otrzymamy ok.80-100 pierniczków, w zależności od wielkości foremek. Do czasu spożycia przechowywać zamknięte w pojemniku lub słoju.Ozdabiać najlepiej dzień lub kilka godzin przed podaniem, żeby czekolada ich nie posklejała. Na polewę w małym garnuszku włożyć pokruszone czekolady i wlać olej.Wstawić do większego garnka z gorącą wodą i na małym ogniu podgrzewać,aż czekolada się stopi i połączy z olejem.Polewać pierniczki z wierzchu lub zanurzać całe w czekoladzie. Dekorować dowolnie.Ja pierniki w kształcie choinek dekorowałam kolorowymi kandyzowanymi skórkami i owocami, tak by stworzyć imitację bombek.Dachy domków,drzwi i okna posypywałam wiórkami kokosowymi na kształt śniegu.Kwiatki obsypywałam dookoła kolorową okrągłą posypką. Dzwoneczki natomiast ozdobiłam krokantem orzechowym i kolorową posypką. Schłodziłam pierniki w lodówce, zapakowałam w grubą folię wraz z innym ciasteczkami (kruchymi czekoladowymi spiralkami i kruchymi ciasteczkami) i ozdobiłam kolorowymi wstążkami,ręcznie zrobionym karnecikiem i gwiazdką ze słomy. Takie świąteczne prezenciki córka dziś będzie sprzedawać na corocznym jarmarku adwentowym wraz ze swoją klasą.
emilkasz41