misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Piaskowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle aromatyczne ciasteczka z owocami kandyzowanymi (suszonymi)

Piaskowe ciasteczka

Składniki:

Piaskowe ciasteczka

 

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1-2 łyżki mleka
  • 375g mąki pszennej
  • 200g owoców kandyzowanych(kolorowych) drobno pokrojonych

 

Sposób przygotowania:

Piaskowe ciasteczka

Masło rozpuścić i lekko przyrumienić, przelać do miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia


Masło ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodając mleko. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Dodać drobno pokrojone owoce kandyzowane. Z ciasta uformować wałki o grubości ok. 3 cm, włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Wałki pokroić na 0,5 cm krążki i układać na blachach wyłożonych pergaminem (papier do pieczenia). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni.


SMACZNEGO!



Tagi:

piaskowe