SUPERPRZEPIS

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą

Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz z alergią na kurze jaja. Są delikatne, lekko chrupiące i posiadają bananowy posmak.

Składniki:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą

9-10 sztuk:

  • 100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 100g masła/margaryny
  • 50g cukru
  • 1/2 (60g) banana
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g czekolady (dodałam mlecznej; możecie dodać mniej)

Sposób przygotowania:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą

Banan:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą
W puree bananowym mogą być niewielkie grudki.

Banana należy zblendować lub rozdusić za pomocą widelca.

Masa na ciasteczka:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą
Masę po dodaniu kleiku najlepiej łączyć za pomocą dloni.

Masło lub margarynę oraz cukier zmiksować do puszystości, a następnie dodać puree bananowe, kleik i proszek do pieczenia.
Na końcu wmieszać kawałki czekolady.

Formowanie:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą
Między ciastkami powinny być zachowane odstępy.

Z powstałej masy należy uformować kulki wielkością przypominające większy orzech włoski.
Każdą z nich lekko spłaszczyć i z odstępami umieścić na blasze uprzednio wyłoonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą
Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.)