Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane z bakaliamiETAP 1:
Suszone śliwki kroimy w paseczki A orzechy włoskie łuskane siekamy.
ETAP 2:
Do miseczki wsypujemy rodzynki i żurawinę A także pokrojone śliwki. Zalewamy wrzątkiem tak aby owoce były przykryte i pozostawiamy na chwilę. Odsączamy na sicie.
ETAP 3:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym A następnie z jajkiem.
ETAP 4:
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
ETAP 5:
Do utartej margaryny dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy owoce i orzechy. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
ETAP 6:
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy ręka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 17 do 20 minut. Podajemy wystudzone