Sposób przygotowania:
Owsiane ciasteczka bez pieczenia
Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy do niego masło, cukier oraz kakao. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Rozpuszczone gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Do kakaowej masy wsypujemy odmierzoną ilość płatków owsianych. Całość mieszamy do połączenia składników. Deseczkę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z kakaowo- owsianej masy odrywamy porcje i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki wykładamy na papier do pieczenia delikatnie spłaszczając je, by przybrały kształt ciasteczek. Tak przygotowane wkładamy na około 40 -60 minut do lodówki, by stężały. Gotowe.
Deser przechowujemy w lodówce.
Z kakaowo- owsianej masy odrywamy porcje i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki wykładamy na papier do pieczenia delikatnie spłaszczając je, by przybrały kształt ciasteczek. Tak przygotowane wkładamy na około 40 -60 minut do lodówki, by stężały. Gotowe.
Deser przechowujemy w lodówce.