Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane z sezamem i miodem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z kostką tłuszczu, np. masła na wiórki, Zrobić dołek i wbić surowe żóltka, dodać cukru waniliowego, śmietanki, kilka łyżek miodu płynnego jaki mamy w domu, po trzy łyżki sezamu białego oraz płatków owsianych oraz szczyptę soli.
Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i po zapakowaniu schłodzić w lodówce przez godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką kółka lub foremkami do ciastek inne kształty.
Układać obok siebie w 3 cm. odstępie na blasze i wstawić ją do gorącego piekarnika na 20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przełożyć ciastka na talerze lub tacę.
Piec kolejne lub zamrozić ciastona później.
Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i po zapakowaniu schłodzić w lodówce przez godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto po wyjęciu rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać szklanką kółka lub foremkami do ciastek inne kształty.
Układać obok siebie w 3 cm. odstępie na blasze i wstawić ją do gorącego piekarnika na 20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przełożyć ciastka na talerze lub tacę.
Piec kolejne lub zamrozić ciastona później.